Med jämna mellanrum sätter jag ihop webbplatser. Ibland åt mig själv, ibland åt kunder som vill ha en webbsida eller kampanjsida. Ibland åt en vän som vill ha en blogg. Nästan alltid faller valet på WordPress. Mycket för att jag kan plattformen utan och innan – men även för att den har allt man normalt sett behöver och går att forma efter behov med mängder av plugins.

Jag tipsar i en serie inlägg om bra sätt att konfigurera WordPress och hur man kan utöka plattformen.

Del 2: WordPress – SEO, sökmotoroptimering

Synlighet på Google och andra sökmotorer är en otroligt viktig källa för att få besökare till sin sida för de flesta och något du bör lägga stor vikt vid såvida du inte vill ha en ”hemlig” sida eller av annan anledning vara diskret. Vill du ”gömma” din sida och inte synas när man söker på t ex Google ställer du helt enkelt in din WordPress installation på ”NOINDEX” under inställningar och integritet och sluta läsa här. Vill du ha bra synlighet och få mycket besökare så fortsätt att läsa.

Ändra Permalänkar

Det första du bör göra är att ställa in din permalänk-struktur. Istället för att denna sidan du nu läser får adressen www.whitehearts.se/?p=123 så ska adressen innehålla ord som beskriver själva sidan. Som detta inlägget som nu har adressen http://www.whitehearts.se/wordpress-sokmotoroptimering/. Detta ställer du in under inställningar och permalänkar, välj anpassad struktur och skriv in /%postname%/.

Bild på anpassad permalink wordpress

SEO Ultimate

Det finns mängder av plugins för WordPress som hjälper dig med SEO, det jag mest gillar är SEO Ultimate by SEO design solutions. Med detta kan du förutom all basic SEO som att sätta specifika titlar och descriptions på en samlad sida och bespara dig besväret att ladda varje sida och redigera titlar även maskera länkar, ha koll på gamla sidor eller utbytta URL’er som inte finns med 404 Monitor och styra om besökarna till de nya sidorna. Du kan automatiskt länka på utvalda ord och har även tillgång till Open Graph inställningar.

Andra liknande plugins

Även Platinum SEO och All-In-One SEO är bra plugins med många funktioner, men SEO Utlimate är min rekommendation om du vill ha ut det mesta.

Att byta SEO Plugin

Råkar du redan ha ett SEO Plugin, men vill testa detta så missa inte SEO Data Transporter som med ett enkelt klick migrerar alla dina SEO inställningar!

Sitemap

Genom att ha en sitemap synlig för Google så hittar den alla dina sidor och poster. För detta andamål brukar jag använda Better WordPress Google XML Sitemaps som har alla inställningar jag behöver.

Broken link checker

Så heter pluginet som kollar av och rapporterar om du har länkar på någon sida som längre inte funkar. Har du mycket av dessa kan Google börja tycka att du ska placeras lägre för att du stör besökarna genom att länka till icke befintliga sidor, bort med sånt.

Gör WordPress snabbare

WP Super Cache snabbar upp din sida genom att skapa (enkelt förklarat) vanliga HTML-sidor av innehållet istället för att dynamiskt hämta allt innehåll från databasen. När du uppdaterar din sida skapas nya HTML-kopior. Detta plugin kräver att du kan ge det åtkomst till din .htaccessfil, alternativt manuellt uppdatera den på din server. Nu gör WP Super Cache betydligt mer än såhär – och att göra WordPress snabbare går på många sätt, något jag antagligen kommer ta upp i en egen del framöver, men hur fort en sida laddas är en parameter för SEO ack så viktigt, så det måste nämnas här.

Övrigt att kolla av

  • Stäm av så att namnet på din blog eller sida inte skrivs ut med huvudrubrik, <H1>, utan att det är sid- eller postnamnet som sätts H1-rubrik. Kan variera beroende på ditt tema. (Såvida du inte tänkte optimera mot ett konkurrensutsatt ord och ge bloggen samma namn – då kan det vara just användbart att ha en H1-rubrik här dock.)
  • Skräptext – t ex strängar som skrivs ut ”Läs mer om SIDNAMN” i länktitel, eller ”Permalänk till POSTNAMN” i ankartext. Ta bort ”Permalänk till” och lämna kvar enbart post- eller sidnamnet här säger jag.
  • Lägger till mer allt eftersom jag kommer på ytterligare saker.

Hoppas du hade nytta av informationen, det finns såklart mer man kan göra – mycket mer, jag kommer att återkomma till ämnet i nya delar framöver som beskriver SEO för WordPress – In i Grunden. Nånstans vid del 6 eller 7. Men först nästa del som kommer att handla om olika teman för WordPress och vilka för och nackdelar de har.

 

1 Kommentar
  1. Vill tipsa om ett plugin som heter Eclipse Link Cloaker vars funktion är att dölja affiliatelänkar. Särskilt bra för SEo om du har affiliatelänkar på din WordPressblogg. Dock är det ett premiumplugin så det kostar pengar.

Lämna ett svar