Gratis kaffe till hemlösa

Kaffe
Ett vitt hjärta till Vallentuna Nya Tidning, och för deras uppmärksammande av ”Innestående kaffe”.

De tre kriterierna >> för att få ett vitt hjärta uppfylls enligt.

  • Vitt: För den ädla sakens skull. Konceptet, som i och för sig inte är Vallentunas egna påhitt utan kommer ursprungligen från Italienaren Luciano De Crescenzo och Napoli, bidrar till att de mindre lyckligt lottade ska få det bättre och tillägnas tanken.
  • Hjärta: För att sprida kärlek och glädje. Innestående kaffe sprider glädje – det gör både givaren och mottagaren lycklig.
  • Den svarta kanten: Det ska vara svarta siffror också. Vallentuna Nya Tidning tog hem över 11 000 nya ”gilla” markeringar, 6 934 delade inlägget vidare och hela 788 480 personer såg inlägget – snacka om räckvidd! Och cafeerna som anammar konceptet kan också räkna med svarta siffror.

Om Innestående Kaffe

Innestående kaffe går ut på att när man är på ett café betalar man för en, eller flera, extra kaffe och ber servitören anteckna att de har kaffe innestående. När sedan exempelvis en hemlös eller för tillfället fattig person kommer in på cafet och frågar om det finns någon innestående kaffe så får denne kaffet som den tidigare kunden betalade för. En utmärkt idé, som kan användas även på restauranger eller matvarubutiker? Nedan några stories och lite kritik även.

Innestående kaffe

Jag går in på ett litet kafé med en vän och vi gör vår beställning. Medan vi sätter oss ned vid vårt bord, kommer två personer in och går fram till expediten – ”Fem kaffe tack, tre av dom till oss och två innestående”. De betalar, tar sina två koppar och går.

Jag frågar min vän: ”Vad är en Innestående kaffe?”
Hon svarar: ”Vänta ska du få se”.

Ytterligare några kommer in på kafét. Två kvinnor beställer varsin kaffe, betalar och går. Nästa beställning uppgår till sju kaffe och görs av tre advokater: ”Tre till oss, och fyra Innestående”.

Medan jag fortfarande funderar över vad detta med innestående kaffen är, njuter jag av den fina utsikten och det soliga vädret. Plötsligt öppnas dörren och en man med sjabbiga kläder och som ser ut som en tiggare, går fram till servitrisen och frågar vänligt: ”Har ni innestående kaffe?”

Det är enkelt – människor betalar i förskott för en kaffe som tillägnas den som inte har råd att betala för en varm dryck.

Traditionen med Innestående (suspended) kaffe startade i Neapel, och har sedan spridits över hela världen. På vissa ställen, kan man förutom inneståendet kaffe, även beställa smörgåsar eller hela måltider.”

Ian Cranna, vice-president of marketing at Starbucks UK, said: ”Coming soon, when a customer buys a Suspended Coffee, we will provide coffee to that value to our long-standing community charity partner Oasis, which will distribute it through community hubs across the UK.”
Läs mera…

Kritik från bloggare

Ja, visst, absolut. Det är fint att ge bort saker och så. Men, det här öppnar ju upp för en hel del frågor och funderingar. Exempelvis: Hur många koppar extra är det socialt accepterat att köpa? En? Tre? Vilken inkomstkategori bör jag tillhöra för att köpa extra kaffe? Och framför allt, vilken inkomstkategori bör jag tillhöra för att få hämta ut? För att få hämta en kopp kaffe, ska jag ha med mig förra årets deklaration och kvala in på rätt plats för lite varm dryck? Det är ju dock problemformuleringar som följer exemplet ovan. Det är inte min poäng att försöka utreda hur vi ska gå vidare med förslaget om att caféer ska införa ”innestående kaffe”. Tvärt om.
Läs mera…

Ett café i Örebro hakade på direkt

– Vi hakade på idén igår och det finns redan två kaffe och en bulle innestående, säger Maria Ek på Kafé till Salu i Kumla.

Credits för konceptet och dess spridning

Hittills funna, fler medverkande kan komma att läggas till.

Grattis Vallentuna Nya Tidning och ni andra som bidragit till detta!

Lämna ett svar