Har du ett vitt hjärta?

Matmissionen

Matmissionen tar vara på mat som ska slängas

Matmissionen. Foto: Stefan Nilsson

Matmissionen.Foto: Stefan Nilsson

Ett vitt hjärta till Matmissionen och för ett helt fantastiskt koncept som tar vara på mat nära utgångsdatum.

De tre kriterierna >> för att få ett vitt hjärta uppfylls enligt.

  • Vitt: För den ädla sakens skull. Konceptet går ut på att dagligvaror som är nära utgångsdatum eller av annan orsak ska förverkas istället skänks till butiken där dels utsatta kan handla till ett kraftigt rabatterat pris samtidigt som ett ordinarie pris som också det är väldigt rabatterat sätts och på så sätt även välkomnar alla.
  • Hjärta: För att sprida kärlek och glädje. Ingen tvekan, det är är kärleksfullt koncept som gynnar den svaga i samhället.
  • Den svarta kanten: Det ska vara svarta siffror också. Det är inte bara lönsamt i den mening att varorna tas tillvara på, utan man slipper kostnader för att förverka produkterna, och dessutom är det extremt bra publicitet för både AxFood och Stadsmissionen som ligger bakom konceptet.

AxFood & Stadsmissionen

Butiken som öppnade alldeles nyligen i Rågsved är unik i slut slag, den enda i Norden. Butiken har Axfood som medgrundare men ägs och drivs av Stockholms Stadsmission Sociala företag.

Medlemmar handlar extremt billigt

Matmissionen har ett medlemskap som ger rabatt upp till en 1/3-del eller mindre av ordinarie pris. Köp begränsas till 250:- /vecka (efter dragen rabatt).

Du kan ansöka om medlemskap i Matmissionen om du har

  • Försörjningsstöd
  • Etableringsersättning
  • Aktivitetsersättning
  • Aktivitetsstöd
  • Garantiersättning (låg sjukersättning)
  • Garantipension (låg pension)
  • Dagersättning från Migrationsverket

Eller lever på sjukpenning, sjukersättning, A-kassa, pension eller lön som understiger 8700 kr/mån efter skatt.

Matmissionen hittar du på Bjursätragatan 55. Butiken ligger cirka fem minuters promenad från T-banestationen i Rågsved. Strax utanför finns även buss 744 som går till Högdalen. Det går att parkera med bil längs med gatan utanför.

Vägbeskrivning från tunnelbanestation Rågsved: sväng till vänster efter T-baneutgång, gå upp för trapporna och följ gångvägen som tar dig förbi en parklek, fotbollsplan och efterföljande gångtunnel. Nu finner du Matmissionen på din vänstra sida.

Under första året kommer även 20 personer som i dag står utanför arbetsmarknaden få arbetsträning i butiken.

– Det kan vara personer som är nyanlända till Sverige, som behöver praktisera och lära sig svenska, eller det kan vara personer som stått utanför arbetsmarknaden länge, som behöver påfyllnad med kompetensutveckling men också kanske behöver stärka sin person för att känna sig tryggare, känna sig mer beredd att gå ut och söka jobb, säger Johanna Nordenskjöld.

Matmissionens mål

Ge plats för personer som vill arbetsträna och därmed närma sig arbetsmarknaden genom att ge personligt stöd, yrkeserfarenhet inom butik och service, logistik och livsmedelshantering.

– Möjliggöra för personer som lever i ekonomisk utsatthet att uppnå stärkt egenmakt. Detta genom att butiken skapar ekonomiskt utrymme, minskad ekonomisk stress och ökad tillgång till varierad kost.

– Bidra till minskat matsvinn och därmed ge en positiv miljöpåverkan.

Vill du ge bort överblivet livsmedel?

Butikens sortiment styrs efter aktuellt livsmedelsöverskott hos till en början tiotalet leverantörer. Är ni en livsmedelsproducent/ leverantör som är intresserade av att donera livsmedel till butiken? Kontakta oss via mejl livsmedelsdonationer@stadsmissionen.se

Lämna ett svar